INGREDIENCIE
ZÁKLADNÉ SUROVINY:
1 kg zemiaky uvarené v šupke
1 ks vajce
250 g polohrubá múka
200 g bryndza
125 g údená slanina
1 téglik kyslá smotana
2 ks cibuľa
100 g maslo
OSTATNÉ SUROVINY:
soľ, pažitka
POSTUP
Vychladnuté zemiaky olúpeme a postrúhame do misy. Na plnku z nich odoberieme asi 250 g, pridáme bryndzu a zamiešame.
Na cesto zmiešame zemiaky, vajce, soľ, múku a vypracujeme cesto. Hneď vyvaľkáme, vykrojíme kolieska, naplníme plnkou, preložíme a pospájame na pirohy. Varíme v osolenej vode a keď vyplávajú na povrch, krátko povaríme a scedíme do misy. Premiešame s trochou masla.
Nakrájanú slaninu opečieme dochrumkava. Na tuku zo slaniny opečieme aj nakrájanú cibuľu.
Pirohy podávame s opečenou slaninou, cibuľou, kyslou smotanou a pažítkou.