INGREDIENCIE
600 ml teplé mlieko
1.5 PL kryštálový cukor
1/2 kocky droždie
500 g hladká múka
65 g maslo
1/4 ČL soľ
2 PL slnečnicový olej
mletý mak a práškový cukor podľa chuti
POSTUP
150 ml teplého mlieka, 0,5 PL kryštálového cukru a droždie zmiešame. Prikryjeme utierkou a odložíme na 10 minút kysnúť. Múku, zvyšný cukor, 150 ml teplého mlieka, maslo, olej a kvások zmiešame a vypracujeme pevné cesto, ktoré prikryjeme a odložíme na 1 hodinu. Z cesta vytvarujeme valčeky, ktoré rozdelíme na menšie kúsky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 až 30 minút. Upečené pupáky zalejeme zvyšným teplým mliekom a necháme vpiť všetku tekutinu. Nakoniec posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom, spojíme a môžeme hneď podávať.
Náš tip
Tradičné pupáky sú známe aj ako opekance alebo bobaľky. Ich chuť môžete ešte zlepšiť, keď do mletého maku pridáte trochu mletej škorice a klinčeka a tiež v troche vody povarené sušené slivky.